Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

KΡΗΤΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΑΦΑΕΛΑ ΜΑΣ

«Μια ελπίδα για τη Ραφαέλα»: Τηλεμαραθώνιος αγάπης στην Κρήτη και όχι μόνο

Πριν ένα χρόνο, λίγο μετά το κλείσιμο του σχολείου η μαθήτρια του 14ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων Κυρικλάκη Ραφαέλα παίζοντας στο τραμπολίνο, έμεινε ανάπηρη και ενώ έφυγε από το σχολείο τρέχοντας, επέστρεψε σε αναπηρικό καροτσάκι!

«Μια ελπίδα για τη Ραφαέλα»: Τηλεμαραθώνιος αγάπης στην Κρήτη και όχι μόνο
Από τότε μέχρι σήμερα δίνει μια προσωπική μάχη, όχι μόνο επιβίωσης αλλά και αναγέννησης. Κάθε μέρα αγωνίζεται, ώστε να παρακολουθήσει ισάξια με τα άλλα παιδιά τα μαθήματά της στο χώρο του σχολείου. Οι γιατροί δίνουν ελπίδες ότι με ειδική θεραπεία σε κέντρο της Ελβετίας, μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα και η οικογένειά της ελπίζει ότι μπορεί να ανανήψει και να γυρίσει υγιής. Ήδη σημειώνει μικρή βελτίωση στην ομιλία και στην κίνηση.
«Μπορούμε να κερδίσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη και η Ραφαέλα να γυρίσει στα Χανιά και πάλι υγιής», μας λέει η Κατερίνα Πολύζου, που πρωτοστατεί στον «τηλεμαραθώνιο ανθρωπιάς» για τη μικρή Ραφαέλα, ένα παιδί 9 ετών, που ενώ έπαιζε σε παιδότοπο με άλλα παιδιά, χτύπησε. Ένιωσε αδυναμία και ακολούθησε κατάρρευση του παιδιού με έντονη μυϊκή αδυναμία και αδυναμία στην ομιλία.
Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε βυθιότητα (Ecs 7-8) και όπως επισημαίνουν οι γιατροί, μετά τη νευρολογική εκτίμηση, βρέθηκε έντονη υπνηλία της μικρής, αφύπνιση στη φωνή με προσανατολισμό αλλά νωθρότητα χωρίς απάντηση στο επώδυνο στο σώμα, κάθετος νυσταγμός, υποτονία άνω και κάτω άκρων, ομότιμα αντανακλαστικά, αδιάφορο πελματιαίο και πιθανολογήθηκε τραυματισμός – θλάση στελεχιαίας περιοχής. Συνεστήθη Μηχανική Υποστήριξη Αναπνοής και μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο ΠΕΠΕΓΝΗ Ηρακλείου. Έγινε επείγουσα MR1 Νωτιαίου Μυελού που έδειξε οίδημα ΝΜ από το επίπεδο του προμήκη έως τον Α7 στα πλαίσια τραυματισμού – κάκωσης (SCINORA). Επίσης, εκτεταμένο υποδόριο κεφαλαιμάτωμα ΑΡ βρεγμοτοινιακά.
Οι νευρολόγοι εκτίμησαν ότι το παιδί πάσχει από Στελεχιαία προμηκική και μυελική συνδρομή και είναι απαραίτητες:
  • Διερεύνηση μηχανισμού εμφράκτου με MRI αγγειογραφία ( έδειξε εικόνα ισχαιμίας ΝΜ σε αγγειακή κατανομή πρόσθιας νωτιαίας αρτηρίας)
  • Εντατική κινησιοθεραπεία
Την 1η εβδομάδα άρχισε να παρουσιάζει 1-2 δικές της αναπνοές και σταδιακά προχώρησε σε μοντέλα αερισμού μειωμένης υποστήριξης. Στο τέλος της 4ης εβδομάδας άρχισε να παραμένει σε «Tpiece» όλο το 24ωρο. Εν τέλει, υποσωληνώθηκε την 8η εβδομάδα με όχι ιδιαίτερο ικανοποιητικό ήχο και ανάγκη αρκετά συχνά αναρροφήσεων .
Νευρολογικά, την 1η εβδομάδα αποκαταστάθηκε η αισθητικότητα σε όλο το σώμα και εμφάνισε ήπια κινητικότητα κάτω άκρων και κορμού μετά από ερέθισμα. Την 8η εβδομάδα άρχισε να εμφανίζει κινητικότητα άνω άκρων με «ΔΕ > ΑΡ». Έγινε νέα Μαγνητική χωρίς αλλαγή στα ευρήματα. Με την παραπάνω νευρολογική εικόνα – σιτίζεται, μασάει, καταπίνει, μιλάει με τα χείλη, σφυρίζει με ήπιο ήχο, έχει καλή διάθεση, γελάει- μεταφέρθηκε στην Παιδιατρική Κλινική. Έπειτα από 2,5 μήνες νοσηλείας, πήρε εξιτήριο.
Χάρη σε θεραπείες που ξεκίνησε γρήγορα, παρατηρήθηκε μερική βελτίωση της νευρολογικής εικόνας : Η ασθενής αναπνέει και πάλι αυτόνομα και παρουσιάζει υπολειπόμενη κινητικότητα στο δεξί άνω άκρο και στα κάτω άκρα, ενώ το αριστερό χέρι δεν παρουσιάζει εκούσια κινητικότητα. Δεν ελέγχει τους σφιγκτήρες, ενώ παρουσιάζει μειωμένη κινητικότητα αναπνευστικών μυών και μειωμένη ένταση στη φώνηση. Είναι κινητοποιημένη σε αναπηρικό αμαξίδιο. Διαπιστώνεται το πρόβλημα έντονης σπαστικότητας όλων των άκρων, η οποία ήδη οδήγησε στην ανάπτυξη ραιβοιπποποδίαςάμφω και εμποδίζει πολύ στην καθημερινότητα. Στην παρούσα κατάσταση, πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί η σπαστικότητα, ενδεχομένως και με παρεμβατικά μέτρα ή στοχευμένη απενεργοποίηση μεμονωμένων παρεμποδιζόντων μυών. Έτσι η στοχευμένη θεραπεία θα γίνει εφικτή με στόχο να επιτευχθεί μέγιστη αυτονομία για τη μικρή ασθενή, εξασκώντας με τον πλέον κατάλληλο τρόπο τις εναπομείναντες μυικές λειτουργίες. Όσον αφορά στα κάτω άκρα που αγκυλώθηκαν σε ανώμαλη θέση, ενδεχομένως θα χρειαστεί χειρουργική διόρθωση εάν τα συντηρητικά μέτρα, όπως η ανάταξη με νάρθηκες, δεν έχουν επιτυχία.
Για τους λόγους αυτούς, η μικρή Ραφαέλα, πρέπει να μεταφερθεί σε ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης του Εξωτερικού.
Για το σκοπό αυτό έχουν ανοιχτεί οι παρακάτω λογαριασμοί:
•Αρ λογαριασμού : 0084443-51-01-3 στην FBBank
•Αρ λογαριασμού : 5758-057119-100 στην Τράπεζα Πειραιώς
•Αρ λογαριασμού : 172 01 021090 05 ΕUR στην ΑΤΕbank
Ο τηλεμαραθώνιος, τον οποίο συντονίζει και παρουσιάζει η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου, θα μεταδίδεται στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μέσω ίντερνετ, από τη διεύθυνση: www.neatv.gr

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι βαθμολογίες



ΑΓΩΝΙΑ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ

Ανακοινώνονται σήμερα οι βαθμολογίες



Αναρτημένες στα Λύκεια όλης της χώρας, αλλά και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, αναμένεται να είναι σήμερα το μεσημέρι οι βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Εκθεση χειροποιητων δημιουργιών



Kαλλιτεχνική έκθεση χειροποιητων κοσμημάτων θα πραγματοποιηθεί αυριο Τετάρτη    εως και τις 2 Ιουλίου  στο Γιαλί  Τζαμισί. Οι δημιουργίες αφορούν πρωτότυπα κοσμήματα απο πέτρες και μέταλλο.

755 θέσεις εργασία στο νομό Χανίων

on .
 
755 θέσεις 5μηνης απασχόλησης προβλέπονται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που μπαίνει σε εφαρμογή από τη σύμπραξη φορέων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση.
Η σύμβαση εργασίας θα είναι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση του προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα, με το προσωπικό να εργάζεται σε φορείς των Χανίων.
Οι προσλήψεις θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
Το πρόγραμμα αφορά ανέργους για 125 θέσεις πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ οι υπόλοιπες 630 έχουν να κάνουν με υποψηφίους γενικής παιδείας.
Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 7 Ιουλίου.
Η δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού".
Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους δίδονται στη διεύθυνσηhttp://www.sfchania.gr
 – Παντελής Γιαΐτσης

ΧΑΝΙΑ- Αφιερωμα



 ΧΑΝΙΑ - Αφιέρωμα



Enlarge this image 


"Εσιγανέψαν οι καιροί κι επάψαν οι γι-ανέμοι, 
πάψαν και σένα οι στράτες σου, σουλτάνο, απού την Κρήτη.
Στην Κρήτη μπλιό σου δεν πατείς, στην Κρήτη δε διαβαίνεις
και στα Χανιά ποτέ σου μπλιό δε θα ξανασταθείς".....

ΧΑΝΙΑ, τα Χανιά μας, πόλις μαγική, η πιο ποιητική και ρομαντική πόλη της Κρήτης σου αφήνει μια ευχάριστη γλυκιά γεύση ομορφιάς και έντονου ερωτισμού, όταν την περπατάς με τα πόδια και προπαντός όταν έχουν ανθίσει και τα γιασεμιά της..


Χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας είδε κι έζησε πολλούς επιδρομείς, αλλά γεύτηκε και πολιτισμούς των οποίων τα αποτυπώματα φαίνονται σε προσόψεις κτισμάτων, σε κάστρα, τείχη, αρχαιότητες, μοναστήρια κι εκκλησίες

Τα Χανιά είναι από τις αρχαιότερες πόλεις στην Κρήτη, με πλούσια και πολυτάραχη ιστορία. Σήμερα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νησιού, μια πόλη που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική και διατηρεί τα περισσότερα μνημεία της από την εποχή των Ενετών και των Τούρκων.

Η ιστορία της πόλης των Χανιών ξεκινά από την Νεολιθική εποχή όπως αποδεικνύεται από τα ευρήματα που υπάρχουν (3η-2η χιλιετία π.χ ).

Τα πανέμορφα και ιστορικά Χανιά είναι η μεγαλύτερη πόλις της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο, διετέλεσε δε, έδρα της Κρήτης από το 1898 (επί Κρητικής Πολιτείας), έως το 1971

Πολλές είναι οι εκδοχές όσον αφορά την ετυμολογία του τοπωνυμίου της πόλης. Κατά την μυθολογία ιδρυτής της είναι ο Κύδων υιός του Μίνωα και της νύμφης Ακακκαλίδος. Πιθανόν επίσης από παραφθορά του ονόματος Χθονία που ήταν ένα από τα αρχαία ονόματα της Κρήτης, να προέρχονται τα Χανιά. 

Γεγονός όμως είναι ότι, η ονομασία Χανιά δεν έχει καμία σχέση με την αραβική λέξη «Ηanim» = πανδοχείο, χάνι, ούτε με την αρχαία Ελληνική λέξη «Αλχάνια». 

Αφού δεν λέμε «ταΧάνια» αλλά «τα Χανιά» και την ονομασία Χανιά την συναντάμε από την εποχή των Ενετών και εξής και συγκεκριμένως μα την γραφή «LaCanea».

Η Πόλη των Χανίων είναι κτισμένη, σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, πάνω στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας την οποία κατά την μυθολογία ίδρυσε ο Κύδων και αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την Κυδωνία "μητέρα των άλλων Κρητικών πόλεων".

Ομορφη πόλη τα Χανιά. Η ομορφότερη της Κρήτης, μπορείς μάλιστα να πείς και της Ελλάδας ολάκερης. 

Τα Χανιά έχουν ομορφιά φυσική και προνομιούχο, καλά καλοπροστατευμένα. Άγρυπνοι κέρβεροι τους από το Νότο, στέκουν οι θεόρατες Σφακιανές Μαδάρες με το ακατάλυτο πανοραμικό μεγαλείο τους. Από το Βοριά πάλι, η πάγχρωμη απεραντοσύνη του Κρητικού Πέλαγου, αγκαλιασμένη από τα μακροχέρικα πανώρια της ακρωτήρια.[/size]

Και από ολούθε η γή της η κατακόκκινη, πρασινόμαλλη και σπαρμένη με άγρια ασημοχάρακα. Μια γή που σου φαίνεται σαρκωμένη, ψυχωμένη και ζωντανή, τόσο, που το μελετάς αν πρέπει να την πατήσεις.."

Η ΚΥΔΩΝΙΑ

Η πόλις της Κυδωνίας πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της τον Κύδωνα ο οποίος ονομάζεται έτσι επειδή όταν γεννήθηκε τον βύζαινε άνας «Κύων» = Κύ(δ)ων = ο σκύλος.
Ακολούθως και λόγω του ότι στα Λατινικά ο «Κύων», «Κύνας», (Κύδων), λέγεται «La Cane» πληθυντικός «La Canea», οι Ενετοί μετονόμασαν την Κυδωνία σε «LaCanea», απ’όπου κατόπιν προφοήλθε στα Ελληνικά «τα Χανιά».

Έχουν βρεθεί ασημένια νομίσματα τηα Κυδωνίας, του 400 π.χ. που απεικονίζουν στην μιά πλευρά την θεά Αθηνά και στην άλλη τον Κύδωνα να θυλάζει «Κύνα», (στά Ιταλικά, Cane).

Κατά τον Στ, Βυζάντιο, οι αρχαίες πόλεις της Δυτικής Κρήτης ήταν:
Η Κυδωνία, η Πολυρρήνια, η Άπτερα, η Φαλάσαρνα, η Μινώα, κλπ. (Μέσα στον κόλπο της Σούδας υπάρχουν δύο πόλεις που ακόμα και σήμερα ονομάζονται Μινώα. Η μία βρίσκεται στην τοποθεσία Μαράθι και η άλλη κάτω από την Άπτερα, περίπου κάτω από την τοποθεσία "Καλάμι").

Από αυτές η Κυδωνία ήταν μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, μετά την Κνωσό και την Γόρτυνα.
Ο Ηρόδοτος, (44 και 59), αναφέρει ότι η Κυδωνία κίστηκε από Σάμιους, οι οποίο έμειναν μόνο πέντε χρόνια διότι μετά εκδιώχθηκαν από τους Κρήτες.

Ο Διόδωρος, (Ε’, 78.21), αναφέρει ότι η κυδωνία ήταν μία από τις πόλεις όπου ίδρυσε στην Κρήτη ο βασιλιάς Μίνως.

Ο Παυσανίας, (μας τα μπερδεύει λιγάκι), αναφέρει ότι οι αρχαίες πόλεις της Κρήτης, Κυδωνία, Γόρτυνα και Κατρέα κτίστηκαν από τα αδέλφια Κύδωνα, Γόρτυ και Αρχήδιο τους γιούς το βασιλιά της Τεγέας (Αρκαδίας – Γορτυνίας Πελοπονήσσου), αυτή η θεωρία όμως δεν στέκει διότι ο Ησίοδος γράφει ότι ο Κύδων είναι γιός της θυγατέρας του Μίνωα, της Ακακαλλίδος, και του θεού Απόλλωνος.

(Και για να γελάσουμε λίγο, ο μπαγάσας ο Απόλλων καθ'ώς πέταγε πάνω από την Κτήτη, είδε την Ακακαλλίδα να κάνει μπάνιο στην θάλασσα σε μιά παραλία των Σφακίων, την μπάνισε, του έρεσε και της έσκασε το μυστικόν, «μικρή θέλεις βανίλλια;», «πώς;», γέλασε η μικρά, «να σε λέω Άκα;» και κάπως έτσι επετεύχθει το...μοιραίον, Εμ! Θεός είν’αυτός, τί νά'κανε η ....Άκα δηλαδή χαχαχχαα).

Αυτά προς το παρόν, 


«Μετρώ τ’αστέρια τ’ουρανού μα λείβεταί μου ένα,
φαίνεται πως δε μέτρησα, Χανιά μου και εσένα»
 Απο Σφακιανος

Kρήτη: Τοξικός κίνδυνος στην Κοκκίνη Χάνι

Ισχυρό εντομοκτόνο που ξέβρασε η θάλασσα στην παραλία Κοκκίνη Χάνι έστειλε στο νοσοκομείο σήμερα το μεσημέρι ένα τρίχρονο παιδί.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του prismanews.gr, στο σημείο έχει επικρατήσει μεγάλη αναστάτωση στην προσπάθεια των αρχών να απομακρύνουν τον κόσμο από την πολυσύχναστη αφού ο οσμές από το αλλοιωμένο εντομοκτόνο και η άγνωστη ποσότητα που μπορεί να έχει καταλήξει στη θάλασσα κανείς δεν ξέρει τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην ανθρώπινη υγεία.
Το ισχυρό εντομοκτόνο έγινε αντιληπτό πριν από μία ώρα από τη ...μυρωδιά. Ολόκληρη η περιοχή άρχισε να μυρίζει άσχημα και τότε κάποιοι, ποιο παρατηρητικοί, βρήκαν ακόμα και το σκουριασμένο κουτί που -πιθανότατα - είχε ξεβράσει η θάλασσα.  Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως και κάποιοι να ...έβαλαν τα χέρια τους και να έβγαλαν το καπάκι με αποτέλεσμα η οσμή να πλημμυρίσει την μεγάλη και πολυσύχναστη παραλία!
Αμέσως ενημερώθηκε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το κεντρικό λιμεναρχείο Ηράκλειο που έσπευσε στο σημείο προσπαθώντας να δει τι μπορεί να κάνει για να περιορίσει τη μόλυνση από το εντομοκτόνο αλλά και να προστατέψει τον κόσμο. Εκείνη την ώρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και ένα τρίχρονο παιδί που δεν ένοιωσε καλά από τις αναθυμιάσεις του τοξικού. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κουτί του τοξικού ήταν εξαιρετικά αλλοιωμένο, το πήραν μαζί τους οι λιμενικοί που εικάζουν ότι δεν αποκλείεται να έπεσε από κάποιο πλοίο και να το έφερε η θάλασσα μέχρι την παραλία. Την ίδια ώρα και ενώ επικρατούσε μεγάλη αναστάτωση υπήρχαν ακόμα λουόμενοι στην περιοχή και έτσι λιμενικό και περίοικοι μέχρι αυτή την ώρα προσπαθούν να τους απομακρύνουν για να μην εκτεθούν σε τοξικό κίνδυνο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως στο σημείο πριν από λίγο πήγε και ο επόπτης δημόσιας υγείας ο οποίος και έδωσε εντολή να εκκενωθεί και περιφραχθεί ο χώρος για 48 ώρες έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνο για κανέναν λουόμενο. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι και το 3χρονο παιδί βρίσκεται εκτός κινδύνου.