ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΥΓΕΙΑ



Μην τρώτε μαργαρίνη ! Καταστρέφει την υγεία!



Προσοχή μαργαρίνη ! Μια πλαστική ουσία!

Η μαργαρίνη αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης.
Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για…
την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.
Το προϊόν ήταν μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.
Γνωρίζετε τι διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνη;
Συνεχίστε να διαβάζετε, έχει πολύ ενδιαφέρον
1) Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.
2) Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
3) Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD έδειξε ότι τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53%
τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.
4) Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
5) Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που του βάζουν.
6) Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών, δηλαδή τα κάνει ποιο νόστιμα.
7) Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, η μαργαρίνη είναι μόνο εκατόν χρονών.
8) Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέa (trans fatty acids).
9) Παρέχει τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφaνιαiaς νόσου.
10) Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη), μειώνει την HDL
(καλή χοληστερίνη).
11) Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.
12) Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
13) Μειώνει την αντίδραση των αντί-σωμάτων.
14) Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης.
Το πολύ ενδιαφέρον μέρος
Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό.
Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί ώστε να αποφεύγουμε την χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν
υποστεί υδρογόνωσης (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή τους σύνθεση) πρέπει να θεωρηθούν ύποπτα.
Κάνετε ένα πείραμα μόνοι σας.
Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά, ή στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια δεν πλησιάζουν.
Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικρό-οργανισμοί.
Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά και φυσικά και για τα προϊόντα που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται για τη μάχη εναντίον της χοληστερίνης.
http://eisygian.blogspot.gr/


=============================================================

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ


ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας όσο ανεβαίνει ο υδράργυρος
Η θερμοκρασία έχει φτάσει ήδη ψηλά, γεγονός που μας αναγκάζει να προσέχουμε ιδιαίτερα την διατροφή μας. Άλλωστε αυτό μας το επιβάλλει και ο ίδιος μας ο οργανισμός. Τις πολύ ζεστές ημέρες μειώνεται η...
όρεξη για φαγητό και αυξάνεται η διάθεσή μας για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή ο ανθρώπινος οργανισμός προκειμένου να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία του σώματος, αυξάνει την εφίδρωση με αποτέλεσμα να έχει αυξημένες απώλειες υγρών. Παράλληλα όμως με το νερό που αποβάλλεται μέσω του ιδρώτα, χάνονται και μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών όπως νάτριο και κάλιο. Επομένως για να διατηρηθεί ο οργανισμός μας υγιής και σε καλή κατάσταση θα πρέπει να αναπληρώσουμε τις απώλειες αυτές. Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (40 – 60%)του βάρους του ανθρώπινου σώματος είναι νερό.

Για να γίνει η αναπλήρωση των υγρών που χάνονται θα πρέπει να αυξηθεί και η κατανάλωση τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και τα στερεά τρόφιμα παρέχουν στον οργανισμό μια ποσότητα υγρών, Τα φρούτα και τα λαχανικά μάλιστα είναι πλούσια σε νερό, γεγονός που εξηγεί και την έντονη επιθυμία για την κατανάλωση τους τις μέρες του καλοκαιριού. Επομένως η αναπλήρωση των υγρών μπορεί να γίνει με ένα συνδυασμό κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών αλλά και νερού. Πόσο όμως νερό χρειαζόμαστε;

Μέχρι πρόσφατα επικρατούσε η άποψη ότι είναι απαραίτητη η κατανάλωση 8-10 ποτηριών (2-2,5 λίτρα) νερού την ημέρα, ποσότητα ή οποία έφτανε τα 3 λίτρα όταν το περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα θερμό και ξηρό. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 2 – 2,5 λίτρα υγρών ημερησίως.

Στα υγρά περιλαμβάνονται τα υγρά που θα προσληφθούν μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, το νερό, τα αναψυκτικά, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι κ.α. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι το 80% των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό καλύπτεται από υγρά, ενώ το υπόλοιπο 20% από στερεά τρόφιμα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονιστεί ότι η κατανάλωση του καφέ δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τα 2 φλιτζάνια την ημέρα και ότι τα αναψυκτικά, αν δεν είναι τύπου λάιτ, έχουν αρκετές θερμίδες, ενώ πολλά από αυτά περιέχουν και καφεΐνη. Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση επομένως μπορεί να προκαλέσει αύξηση της απώλειας υγρών.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στα αλκοολούχα ποτά. Μπορεί στιγμιαία να ικανοποιούν το αίσθημα της δίψας και να παρέχουν στον οργανισμό υγρά αλλά προκαλούν αυξημένη εφίδρωση. Η αυξημένη εφίδρωση που προκαλούν τα αλκοολούχα ποτά σε συνδυασμό με την διουρητική τους δράση οδηγούν σε αυξημένη απώλεια υγρών και όχι τελικά σε αναπλήρωσή τους. Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν αρκετές θερμίδες ( 1 gr αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες).

Εκτός όμως από τα υγρά θα πρέπει μέσω της διατροφής να αναπληρωθούν και οι απώλειες των ηλεκτρολυτών. Όσον αφορά το νάτριο, η αναπλήρωσή του είναι ευκολότερη σε σχέση με το κάλιο. Αρκεί να αυξηθεί λίγο η ποσότητα του αλατιού στα φαγητά και ένα μεγάλο μέρος του «χαμένου» νατρίου θα αναπληρωθεί.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που πρέπει να έχουν περιορισμένη πρόληψη νατρίου (π.χ. οι υπερτασικοί). Όσο για το κάλιο τροφές που είναι πλούσιες σε αυτό είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το αγγούρι, ή ντομάτα, τα βερίκοκα, το πεπόνι, η μπανάνα κ.α.

Τέλος ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην σύσταση και στον όγκο των γευμάτων. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα και την θέση τους να παίρνουν μικρά και συχνά γεύματα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνονται 5 γεύματα την ημέρα, 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 σνακ (δεκατιανό, απογευματινό), ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της πέψης. Την διαδικασία της πέψης θα την διευκολύνει και η αποφυγή τροφίμων, τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά. Τα λιπαρά είναι τα συστατικά εκείνα των τροφίμων που χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν και να απορροφήθουν από τον οργανισμό.

Συνοψίζοντας λοιπόν για να κρατήσουμε τον οργανισμό μας σε καλή κατάσταση θα πρέπει τις ιδιαίτερα θερμές μέρες:

• Να καταναλώνουμε πολλά υγρά και κυρίως νερό, τα οποία θα πρέπει να είναι δροσερά και όχι παγωμένα (τουλάχιστον 8 ποτήρια την ημέρα)
• Να καταναλώνουμε πολλά φρούτα και λαχανικά
• Να προτιμάμε τα γεύματα μας να είναι μικρά και συχνά
• Να αποφεύγουμε τα λιπαρά τρόφιμα
• Να θυμόμαστε ότι τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να μας ξεδιψάνε στιγμιαία αλλά ουσιαστικά αυξάνουν την απώλεια υγρών.
• Αν δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας που να το απαγορεύει, θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση του αλατιού

Πηγή: iator

===================================================================

Φρούτα του καλοκαιριού και οι θετικές επιδράσεις τους

Το καλοκαίρι, που για τους περισσότερους είναι μία πιο χαλαρή περίοδος, είναι και μία καλή ευκαιρία να ασχοληθούν με θέματα διατροφής τόσο για την απώλεια κάποιων περιττών κιλών όσο και για να αποκτήσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή. Σύμφωνα με τη Μεσογειακή Πυραμίδα ισορροπημένη διατροφή για τους υγιείς ανθρώπους σημαίνει το 55 % της ενέργειας που λαμβάνουν από τη τροφή να προέρχεται από υδατάνθρακες , το 30 % από λιπαρές τροφές και το υπόλοιπο 15% από πρωτεϊνούχες τροφές. Όπως γίνεται αντιληπτό το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας είναι σημαντικό να προέρχεται από υδατάνθρακές και η πιο αντιπροσωπευτική πηγή υδατανθράκων είναι τα φρούτα!

Τα φρούτα, εκτός των βιταμινών, περιέχουν ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και διάφορες άλλες απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του οργανισμού ουσίες που άλλοτε συμβάλλουν στη πρόληψη και άλλοτε στην θεραπεία πολλών νοσημάτων και εκφυλιστικών παθήσεων . Η εμφάνιση τέτοιων παθήσεων είναι πιο συχνή στα άτομα που ασπάζονται το δυτικό τρόπο διατροφής , δηλαδή τρώνε γρήγορα, χωρίς πρόγραμμα και προτιμούν τα έτοιμα φαγητά. Το καλοκαίρι όμως είναι μία καλή ευκαιρία γι αυτούς που δεν έχουν ισορροπημένο διαιτολόγιο να προσθέσουν στη διατροφή τους τα φρούτα. Η Ελλάδα είναι από τις προνομιακές χώρες στην παραγωγή φρούτων. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και σίγουρα κάποια απ αυτά θα είναι στις γευστικές σας προτιμήσεις .
Βέβαια είναι προτιμότερο να τρώμε φρούτα εποχής , γιατί δεν είναι σημαντικά επιβαρημένα με φυτοφάρμακα και φυσικά, όπου είναι δυνατό, καλό είναι τα φρούτα να καταναλώνονται με τη φλούδα τους, αφού πρώτα πλυθούν πολύ καλά.
Τα φρούτα είναι από τις πιο εύπεπτες και πλούσιες σε βιταμίνες τροφές, εάν καταναλωθούν μόνα τους. Συγκεκριμένα χρειάζονται περίπου δυόμισι ώρες για να εγκαταλείψουν το στομάχι. Γι αυτό το λόγο καλό είναι να καταναλώνονται ξεχωριστά σαν κολατσιό και όχι αμέσως μετά το φαγητό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο τα φρούτα όσο και τα ωμά λαχανικά είναι οι κύριες τροφές των οποίων ο μεταβολισμός αποδίδει αλκαλικές ουσίες , λόγω των κιτρικών και άλλων οργανικών ανιόντων που περιέχουν. Τα αλκάλεα εξουδετερώνουν τα θειικά και πολλά άλλα οξέα που παράγονται καθημερινά από τον μεταβολισμό κυρίως των πρωτεινών ή που προσλαμβάνονται με την τροφή, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας. Επίσης χάρη στην αντιοξειδωτική δράση των φρούτων (πλούσια σε βιταμίνη C, E και Α), εξουδετερώνονται οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό κυρίως εξαιτίας της κακής διατροφής, της έλλειψης σωματικής άσκησης , του καπνίσματος και του άγχους . Οι ελεύθερες ρίζες ενοχοποιούνται ότι επιταχύνουν τις εκφυλιστικές διαδικασίες του οργανισμού και είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση των κυττάρων , καθώς και για την εμφάνιση ασθενειών, όπως αθηροσκλήρυνση , διαταραχή της λειτουργίας του ήπατος ,καρκινογενέσεις κ.α.
Ας μιλήσουμε όμως για τα φρούτα του καλοκαιριού και τις θετικές επιδράσεις τους στον οργανισμό τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων.
Οι φράουλες έχουν υπέροχη γεύση και πολύ λίγες θερμίδες (τα 100 γραμμάρια δίνουν μόνο 30 θερμίδες !). Η φράουλα αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο βιολογικός ρόλος αυτής της βιταμίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού η κατανάλωση φρούτων πλούσια σε βιταμίνη C αποτρέπει την οξείδωση ευάλωτων βιολογικών μορίων όπως τη χοληστερόλη των λιποπρωτεινών , αυξάνει το ποσοστό απορρόφησης του σιδήρου στο έντερο και συμβάλει αποφασιστικά στην ικανοποιητική λειτουργία των ανοσοποιητικών μηχανισμών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνη C. Αυτό συμβαίνει γιατί η νικοτίνη έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τη δράση της βιταμίνης C και γι αυτό η κατανάλωση φρούτων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όσους καπνίζουν .Επίσης οι φυτικές ίνες βρίσκονται σε μεγάλη συγκέντρωση στις φράουλες. Αυτό σημαίνει ότι οι φράουλες βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό στην καλή λειτουργία και υγεία του πεπτικού συστήματος, αφού οι φυτικές ίνες δρουν προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και εκκολπωμάτων. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι στις φράουλες υπάρχει μία ιδιαίτερη χημική ένωση , το ελαγικό οξύ, που παρουσιάζει σημαντική δράση ενάντια σε καρκινογόνους παράγοντες. Η ίδια αυτή ουσία τη συναντάμε σε δύο ακόμα φρούτα: τα σταφύλια και τα κεράσια
Το κεράσι είναι από τα πιο αγαπητά φρούτα του καλοκαιριού με λίγες θερμίδες (τα 100 γραμμάρια δίνουν 72 θερμίδες !). Είναι πολύ γνωστό φρούτο για τη διουρητική δράση του και μάλιστά πολλοί συνηθίζουν να κρατάνε τα κοτσάνια των κερασιών και να τα χρησιμοποιούν το χειμώνα για την παρασκευή διουρητικών ροφημάτων! Η πιο σημαντική ουσία που έχουν είναι , όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, το ελαγικό οξύ!
Το καρπούζι ,όπως και το πεπόνι, είναι εξαιρετική τροφή(τα 100 γραμμάρια καρπουζιού δίνουν μόλις 26 θερμίδες , ενώ τα 100 γραμμάρια πεπόνι παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια που ισοδυναμεί με 33 θερμίδες !). Πλούσια σε βιταμίνη C και β-καροτένιο, με το τελευταίο να παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης , στη διατήρηση υγιών επιθηλίων και στην ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης περιέχουν σημαντική ποσότητα καλίου που συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης.
Τα δαμάσκηνα είναι επίσης ένα ακόμα φρούτο που αξίζει να γίνει λόγος (τα 100 γραμμάρια δίνουν 75 θερμίδες ). Είναι γνωστή η θεραπευτική τους δράση κατά της δυσκοιλιότητας , αφού περιέχουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Τελευταία κάποιες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνων παίζει ρόλο και στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης του αίματος (LDL). Τα δαμάσκηνα είναι επίσης καλή πηγή β-καροτένιου και χαλκού . Ανάμεσα στις πιο σημαντικές λειτουργίες του χαλκού είναι ότι συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου, ενώ προστατεύει από θρομβώσεις του αίματος.
Τέλος θα μιλήσουμε για τα βερίκοκα που είναι και αυτά πλούσια σε β-καροτένιο και κάλιο. Η αντιοξειδωτική δράση του β-καροτένιου και η παρουσία του καλίου προστατεύουν τη καρδιά από εκφυλιστικές παθήσεις παρέχοντας στον οργανισμό λίγες θερμίδες(η κατανάλωση τριών βερίκοκων δίνει στον οργανισμό περίπου 50 θερμίδες)!
Βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσουν να τρώνε φρούτα! Σε αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να προσπαθούσαν να καταναλώσουν φρέσκους, ανάμεικτους , φυσικούς χυμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα δώσετε στον οργανισμό σας όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζεται με ένα δροσιστικό ρόφημα!
ΤΖΑΝΟΓΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου