Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ


ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Αναβίωση του Κλήδονα


Το έθιμο του Κλήδονα θα αναβιώσει σε εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες σε διάφορα σημεία του Δήμου Χανίων. 
Συγκεκριμένα, αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα διοργανώνει ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων 'Ο Ψηλορείτης' διοργανώνει με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ - Κ.Α.Μ. το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο, ριζικάρια, φουνάρες (φωτιές), μαντινάδες και μουσικοχορευτικό γλεντοκόπι.
Παρουσίαση: Ζαχαρένια Μπούτζουκα.

ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ
Εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του Πολύκεντρου Σούδας. Κρητικούς χορούς θα παρουσιάσει ο Χορευτικός Σύλλογος 'Αροδαμός'.

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ
Οι φορείς των Περιβολίων (Πολιτιστικοί, Αθλητικοί και ο Σύλλογος Γονέων) πιστεύοντας ότι πάντα, αλλά ιδιαίτερα σε καιρούς οποιασδήποτε κρίσης: οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής, αξιακής κ.λπ., η επιστροφή στις ρίζες και στις παραδόσεις μας δημιουργεί την καλύτερη ασπίδα και προστασία από κάθε 'απειλή', αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων 1941.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ζωντανή κρητική μουσική, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί ψησταριά και αναψυκτήριο.

ΣΤΑ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΑ
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τσικαλαριών ανοίγει τον Κλήδονα την Κυριακή 24 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ. στο Στέκι Νεολαίας του Συλλόγου. Οι διοργανωτές υπόσχονται κέφι με τις αυτοσχέδιες μαντινάδες, τα φουντανάκια και ό,τι απαιτεί η παράδοση για το έθιμο αυτό.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΜΕΤΟΧΙ
Εκδήλωση για τον Κλήδονα θα πραγματοποιηθεί και στο Κόκκινο Μετόχι τη Δευτέρα 25 Ιουνίου στις 8.30 μ.μ. στον χώρο της παιδικής χαράς.
Θα παίξουν ο Γιώργος Αναστασάκης με το συγκρότημά του.
Χορεύουν: ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων, η Παραδοσιακή παρέα Ελ. Βενιζέλου και ο Παραδοσιακός Σύλλογος 'Το μετερίζι'. 
Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου